Verbinding en intimiteit in het partnerschap

De relatie als spiegel

We kennen allemaal wel van die zalige momenten van intense verbondenheid met je liefdespartner. Ontmoetingen waarbij er even ‘helemaal niets’ tussen jezelf en de ander lijkt te staan. Twee harten en zielen versmolten. Gelukzalige momenten van intense verbondenheid, veiligheid en waardering. Vaak behoren ze toe aan de fase van verliefdheid. Wanneer de alledaagsheid van het leven weer doordringt dan trekt de roze mist op en zie je de ander echt. En dan spant het erom. Relaties fungeren als spiegel. Ben je bereid de ander echt te ontmoeten? Ben je bereid jezelf te ontmoeten? Want in relaties komen de onderdrukte aspecten van jezelf aan het licht. Bezitsdrang, macht, controle, jaloezie, onzekerheid en/of afhankelijkheid.

Vroegkinderlijk trauma vs co-dependency

‘Het is niet je taak om liefde te zoeken
Maar wel om in jezelf alle muren neer te halen
die je gebouwd hebt om haar tegen te houden.’
-Rumi-

Oude emotionele (familie) patronen en verhalen houdt partners gevangen in het verleden en staat een ware intieme verbinding in de weg. Omdat het verlangen naar veiligheid, verbinding en erkenning zo groot is en zo diep in onze lichaamscellen zit kan er tussen partners een intens gevecht ‘om liefde’ ontstaan. Waarbij je elkaar om beurten bewust of onbewust, subtiel of minder subtiel controleert, domineert, afwijst en vernederd. Een gevecht met alleen verliezers!

Moed en nederigheid

Het vergt moed om te erkennen dat die diepe hunkering naar verbinding en/of samensmelten of juist het wegvluchten daarvan voortkomen uit de onvolwassen delen in ons. Vanuit de aspecten van het innerlijke kind dat ooit een groot tekort heeft ervaren en ons als volwassenen nog steeds domineert om bij de geliefde ander alsnog te ontvangen wat het toen niet gekregen heeft. Het houdt partners gevangen in wederzijdse afhankelijkheid!

Verlangen van de ziel

De ziel wil vrij zijn en zal diverse levenssituaties aanreiken die je bewust maken van je onvrijheid. Relaties vormen ons leven. Op dat vlak zal voor de meeste mensen dan ook de grootste ontwikkeling plaatsvinden. We worden in de liefdesrelatie uitgenodigd om volwassen te worden.

Hoe kunnen we leren om een afhankelijke relatie te transformeren naar een verbinding in vrijheid? Een relatie waarin je elkaar helpt om je authentieke kracht en helderheid te ontwikkelen? Hoe blijf je bij jezelf? Hoe vindt je de juiste ruimte tussen jezelf en partner, of in het samensmelten? Hoe zorg je voor de passie, autonomie en de verbinding, naast alle  dagelijkse beslommeringen?

Er bestaat daarvoor helaas geen snelle weg. Dysfunctionele patronen zijn al levenslang actief en worden stapje voor stapje ontmanteld. Het proces kan vaak wel versneld worden door een diepe duik in je onderbewustzijn te nemen met de hulp van plantmedicijnen. Zie voor meer informatie mijn individuele Magic Truffelceremonies.

Liefde voor waarheid

Uitgangspunt voor het gezamenlijk willen ontwikkelen van meer verbinding en intimiteit is de bereidheid om SAMEN op onderzoek te gaan. Samen op weg te gaan naar een onbekende bestemming. Dat vraagt moed en vertrouwen. Bewust willen kiezen voor eerlijkheid. Om elkaar te helpen bij het uitspreken van je diepste waarheid.

Hoe lastig is het om contact te maken met je diepste erkenning van je behoeften en dat dan ook nog eens uit te spreken? Om te communiceren wat je bezig houdt? Om te ervaren dat voorbij de angst voor verlies van elkaar er juist heel veel liefde en vrijheid te vinden is. Volwassen liefde die ver voorbij gaat aan het romantische concept dat ons ‘innerlijke kind’ ervan heeft. En dat in onze samenleving nog steeds dagelijks actief gevoed wordt door de verschillende media.

Counseling

In mijn relatiecounseling bied ik je mijn levenservaring en talenten aan. Non-dualiteit gaat over het integeren van dualiteit en polariteit. In jezelf en in de ander. Vanuit heelheid kun je jezelf en de ander accepteren. Daarvoor hoef je als mens zeker niet perfect te zijn. Alleen moedig en eerlijk! Zodat je steeds meer leert hoe je in elke situatie uit je mentale weerstand/gevecht kunt blijven. Open en nieuwsgierig naar jezelf en de intieme partner geliefde blijft kijken. Het verschil in perspectief accepteert. Voorbij de angst voor verlies. Vanuit acceptatie en rust kan er vanuit je hartbewustzijn een grotere waarheid ontstaan. Een waarheid die de behoeften van alle betrokkenen ondersteund.

Ik werk niet volgens een vaststaande model of methode. Maar voel, luister en stroom mee met jullie behoeften en dynamiek. Breng verborgen kwetsbare onderwerpen met groot respect en veiligheid onder de aandacht waardoor het ruimte krijgt en zijn disfunctionele kracht verliest.

Mijn achtergrond

Zelf ben ik op relatiegebied enorm gepokt en gemazeld. Geboren in een  disfunctioneel huwelijk. Dezelfde gevechtspatronen van mijn ouders (binding/verlatingsangst/drama/conflict) jarenlang onbewust uitgespeeld in diverse relaties. Tot rust gekomen in een huwelijk van bijna 20 jaar. Na de plotselinge dood en het wegvallen van de veilige verbinding met mijn man vlamden disfunctionele relatiepatronen weer op.

Stapje voor stapje was ik na mijn veertigste in staat om mij te ontdoen van negatieve patronen in mijn celgeheugen. Net toen ik dacht. Nu snap ik het. Ontmoette ik twee jaar geleden mijn twin soul. Voor die tijd had ik me werkelijk nog nooit met dit onderwerp bezig gehouden. Er zijn diverse romantische ideeën over dit concept. Maar de werkelijkheid is geheel anders.

Tweelingziel

Een tweelingziel fungeert als je ultieme spiegel. De relatiedynamiek brengt je in sneltreinvaart naar je eigen essentie. Alles wat er nog in je celgeheugen aan disfunctionele patronen aanwezig is wordt genadeloos blootgelegd. Het proces voelt als zwaar toxisch. Maar de ziel fluistert op de achtergrond dat het een bijzondere kans is om ultieme waarheid, vrijheid en autonomie te ervaren. Een gift of love in een lelijke verpakking! Op mijn vijftigste begrijpt mijn hart steeds beter wat nu eigenlijk met onvoorwaardelijke liefde bedoelt wordt. Onvoorwaardelijke liefde is authentiek, autonoom, verbonden, helder en vrij. Het heeft werkelijk niets te maken met de romantische wensen en eisen van mijn ‘innerlijke kind’. Het proces van het loslaten van alle geïdealiseerde (ego)dromen en verwachtingen doet intens pijn. Dat geldt voor iedereen. In welke levenssituatie je nu ook verwikkeld bent. Maar levert je als mens ontzettend veel bewustzijn, levenskracht, creativiteit, vrede en tevredenheid!

Als je je door bovenstaande woorden uitgenodigd voelt dan zijn jullie van harte welkom in mijn praktijk. Dan stemmen we samen jullie wensen af.